Do’s en don’ts ten tijde van Covid-19

Het spijt ons – denk net zo veel als u – maar er zijn regeltjes te volgen als u naar de Watergeus komt, waar u natuurlijk binnen al die voorschriften van het RIVM van harte welkom bent. Twijfel daar alstublieft niet aan! 

Daar gaan we: 
• Reserveren moet. 
• Niet meer dan 2 personen aan een tafel. Meerdere personen kan, maar moeten één huishouden vormen. (Of op anderhalve meter van elkaar. Dat zijn rare tafels, dat moeten wij en u denk ook niet willen). 
• We spreken een tijd af dat u arriveert. (Als we niet aan de deur zijn wilt u dan even wachten? We komen er zo snel mogelijk aan en denk aan die anderhalve meter).  
• Als u er bent doen we de gezondheidscheck van het RIVM en vuren de volgende vragen op u af. Wij citeren de vragen voorgesteld door de rijksoverheid: 

1 Had je een of meerdere van de volgende klachten in de laatste 24 uur: hoesten, neusverkoudheid, koorts boven de 38 graden of benauwdheidklachten? 
2 Heb je op dit moment een huisgenoot met koorts of benauwdheidsklachten? 
3 Heb je het nieuwe Coronavirus gehad en is dit de afgelopen 7 dagen vastgesteld (in een lab) 
4 Heb je een huisgenoot/gezinslid met het nieuwe Coronavirus en heb je in de afgelopen 14 dagen direct contact met hem/haar gehad terwijl hij/zij nog klachten had? 
5 Ben je in thuisisolatie omdat je in direct contact bent geweest met iemand waarbij het nieuwe coronavirus is vastgesteld? 

Indien één van de vragen met ‘ja’ beantwoord wordt maak dan geen afspraak (reservering) of annuleer de afspraak (reservering).  

• Dus, als u ergens ‘ja’ op hebt geantwoord bent u helaas niet welkom en zullen we u, heel vervelend, wegsturen.  

Is alles in orde volgt het: 
• Handen-ontsmet-ritueel. (Dé neef heeft voor ons een heel chique standaard gemaakt…)  
• Daarna gaan we u, nadat u zelf uw jas opgehangen heeft…, voor naar de tafel, nog steeds op die anderhalve meter afstand.  
• Als u zit wordt er gewoon bediend en zal de bediening wijzen op de hand-out en de menukaart op tafel. Zij leggen de gang van zaken graag uit. 
• Er is éénrichtingsverkeer en dus lopen we in rondjes. Bijzonder, en we vragen u dit ook te doen. De bediening zal daartoe aanwijzingen geven. 
• Als u al het toilet bezoekt; handen wassen en desinfecteren. Een do dus! 
• Het is niet de bedoeling heen en weer te gaan lopen tussen terras en zaak, of tussen de tafels. Dit is echt een don’t. 
• Op het terras hanteren we verder dezelfde regels als in het restaurant. 
• Afgerekend wordt er met het pinapparaat, dat gebeurt, hoewel we daar een hekel aan hebben, gewoon aan tafel.  

• De bediening zal ook aanwijzingen geven hoe het pand, dan wel het terras te verlaten. En helaas, die jas wordt ook nu niet opgehouden… 

Dan de grote vraag van u: Wat doen de jongens in de keuken? 
• Die komen brandschoon aan en hebben een eigen éénrichtingsverkeerroute. Dus ziet u ze ergens met flapperende sloven voorbijrennen? Dat klopt!  
• Ze wassen hun handen als ze komen; minimaal 20 seconden volgens de regels der kunst en desinfecteren hun handen.  
• Ze gaan anderhalve meter uit elkaar aan het werk en desinfecteren hun handen, volgens de regels van de RIVM, elk half uur.  
• Tevens wordt elk uur de keuken gedesinfecteerd. 
• Zo ook de toiletten en alle handgrepen. 
• En ja, het kan zomaar gebeuren dat u dus desinfectiemiddel ruikt. Verschrikkelijk maar met uw neus diep genoeg in het glas valt het alles mee… 

We wijzen elkaar -en ook u- erop als de regels met voeten getreden worden. Natuurlijk geldt dit ook vice versa. Het zal best allemaal een beetje wennen zijn. 

Enfin, dit was in onze optiek een vreselijk verhaal maar we zijn verplicht dit kenbaar te maken en de website is in deze het geduldigste. We hopen dat we u niet te veel hebben afgeschrikt maar wees ervan overtuigd dat we ons best doen de regels zo goed mogelijk te volgen zodat we snel weer in alle gastvrijheid ons vak kunnen uitoefenen.  

Kijk af en toe op de website want misschien worden de voorschriften veranderd of krijgt de veiligheidsregio andere ideeën. Dan volgen we die noodverordening op en vermelden we dat hier. 

Tot slot de slogan van KHN: Steun de Horeca en houdt u aan de regels! 

In onze woorden: Lieve mensen, kijk positief tegen de Horeca aan en geniet van de nieuwe doch ouderwets lekkere gastvriendelijkheid. Zien we jullie binnenkort?